Mindent játékokról és fejlesztésről

Developer Pixie

Developer Pixie

Ki akar játékfejlesztő lenni?

2024. február 06. - Developer Pixie

 

Mostanában sok olyan emberrel találkoztam, aki játékfejlesztő szeretne lenni, de bizonytalan, mert nem tudja, hogyan kezdjen bele. Vagy csak úgy érzi, hogy elkésett, mert nem találta ki időben, hogy ez érdekli. Ami nem is csoda, hiszen nagyon nincsen benne a játékfejlesztés a köztudatban, mint pályamodell, szóval nem is elvárható, hogy az emberek tudatosan tudjanak tervezni vele fiatalkoruktól kezdve. 

 

Mi leszel ha nagy leszel?

Senkinek sem kell tudnia születésétől fogva, hogy mi szeretne lenni. Hiába nem tudunk válaszolni nagyi kérdésére, hogy “Mi leszel ha nagy leszel” - bele kell törődni már fiatalon, hogy a világ nem így működik. Minden változik, nekünk is folyamatosan alkalmazkodni kell ehhez. 

Az, hogy mivel is akarunk foglalkozni, alakul folyamatosan, ahogy szép lassan mi is látjuk, mihez van tehetségünk, mi okoz örömet, és mennyi lehetőségünk van. És őszintén, baromi nehéz eldönteni, hogy mit is szeretnénk igazán. De tényleg, el kell ezt dönteni már kiskorunkban? El kell ezt döntenünk valaha, mármint úgy véglegesen?

 

Szerintem tök jó olyan dolgot csinálni, ami érdekel, aztán szép lassan kialakul a szenvedély iránya, ha már valamennyire elmerültünk benne, és látjuk, miről is szól a dolog. Már szerencsére nem vagyunk rákényszerítve, hogy fiatalon kiválasszuk, miben akarunk megöregedni. Megvan a lehetőségünk, hogy időt adjunk magunknak, hogy fejlődjünk különböző dolgokban. Meg persze sokkal több mindenhez férünk hozzá, és a tanulás lehetősége is adott, nem úgy, mint a régi időkben

Így aztán sokszor előfordul, hogy valaki csak később ébred rá arra, mi is a hivatása, és hogy azt szeretné dolgozni, ami a hobbija. Persze sokan már fiatalon arról álmodoznak, hogy játékfejlesztők lesznek, csak nem tudják, hogyan kezdjenek bele, mert nincsen pályamodell itthon egyáltalán, és sokan azt sem tudják, hogy a programozáson kívül mi az, amit lehet itt csinálni. 

 

 

Az Ikigai fogalma

Mit érdemes átgondolni, ha karrierválasztáson / váltáson gondolkozunk? 

Nekem segített egy coaching alkalom során, amikor átvettük az Ikigai fogalmát. Ez egy japán szó, ami magába foglalja a metszetét az alábbi négy dolognak: 

- mi az, amiben jó vagy (tehetség) 

- mi az, ami élvezel csinálni (szenvedély)

- mi az, amiből meg tudsz élni (fizetnek érte)

- mi az, amire a világnak szüksége van (van rá kereslet)

 

 

Mikor én játékfejlesztő lettem, ennek így nem voltam tudában, de végigmentem ezeken. Alkotni akarok mindenképpen, ebben van a szenvedélyem. Nagyon jó vagyok dolgok organizálásában, hatékonyságnövelésben, és szeretek hatni az emberekre, segíteni nekik. A játékokra mindig lesz kereslet, és hát igen, a fizu is jobb, mintha író lettem volna. De ez nem jelenti azt, hogy egyből tudtam, hogy ez kell nekem: én is voltam közvéleménykutató, árazási specialista asszisztens, fordító és online marketing freelancer. Szóval nem mondom, hogy nem próbáltam ki pár dolgot mielőtt rájöttem, mit is szeretnék csinálni az életemmel. 

 

Az élet egy nagy kísérlet

Általában azonban az élet nem olyan egyszerű, hogy az ember leül és gondolkozik az Ikigain, aztán csak csinálja, ami kiesett belőle… hát igen. Sokszor már azt is nehéz megállapítani, hogy mit csinál az ember szívesen, de ez az első lépés, még akkor is, ha az ember nem keres (még) pénzt vele. És ezzel nincs is semmi baj - be kell látni és el kell fogadni, hogy sokszor valamit munka mellett kell elkezdenünk. Ha szeretünk csinálni valamit, akkor úgyis hobbiként indul a dolog, és hát itt akkor az a kérdés: mi az, amit szabadidőnkben szeretünk csinálni? 

Sok esetben ez pedig a játék. És innen egyenesen jön, hogy miért ne dolgozna valaki játékfejlesztésben, aki szeret játszani? És igen, miért ne csinálhatna akkor játékokat? Valahol mindennek ez a kezdete, a szenvedély valami iránt. Persze nincs egyenes arányosság a kettő között, attól, hogy valaki szeret játszani, még nem feltétlenül lesz jó játékfejlesztő. De ha érdekli, és szeretné, akkor miért ne próbálná meg? Honnan tudhatja valaki, hogy mi akar lenni, mihez van tehetsége, ha nem próbálja ki? 

Itt jön be a kitartás, és az igazi akarás. Hajlandó vagyok áldozatokat hozni érte? Akár ingyen, munka mellett szívni azzal, hogy saját projektet csinálok, és nulláról tanulok meg mindent? Persze benne van ebben a későbbi jutalom ígérete ("mikor majd befutott játékfejlesztő leszek!") de ez sokszor igen kilátástalannak tűnik az elején. 

 

 

Mert sokan gondolják, hogy játszani jó, és biztosan játékot csinálni is olyan, mint a játék. Hogy csak beleugranak, mert kitalálták, hogy szeretnek játszani, és akkor jelentkeznek cégekhez, és csodálkoznak, hogy nem veszik fel őket. Vagy írnak producereknek, de azzal a kitétellel, hogy hát ő játékfejlesztésben akar dolgozni, de nem akar juniorként kezdeni, mert ő már nem egyetemista, és már nem való az neki. Keressük meg az alázatot aziránt, ami igazán érdekel minket! 

Mert a játékfejlesztés is munka, és iszonyatosan sokat kell küzdeni azért, hogy valaki igazán jó legyen benne, akár csak egyéb szakmák esetében. És a kellemetlen igazság az, hogy még akkor sem biztos, hogy sikerül, ha az ember jó benne. Ez egy eléggé telített szakma, és nagy a versengés a piacon, szóval ha valaki itt szeretne igazán jó lenni, annak fel kell kötni a gatyát. Ha viszont megvan az elhatározás, és kellően kitartó az ember, akkor nem lesz semmi gond - csak addig kell kitartani, amíg beteljesül, amit akartunk. 

 

 

Ha az én véleményemre kíváncsi bárki: az élet egy nagy kísérlet, szóval ne féljünk beleugrani! Sok segítséget lehet kapni a játékfejlesztő közösségtől, és ha látják, mennyire kitartó valaki, és milyen folyamatos a fejlődése, bizony kapni fog esélyt a munkapiacon is. 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://developerpixie.blog.hu/api/trackback/id/tr7114228869

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fkv.119 2024.02.16. 09:10:30

"És innen egyenesen jön, hogy miért ne dolgozna valaki játékfejlesztésben, aki szeret játszani?"

Hát mert beraknak egy 2345234. COD-ra, és már a gondolatától elhányod magad, nem a te álmaid játéka lesz, hanem valami hugymeleg x+1. folytatás, amit lewarezolni se akarsz, mert még a vinyóhelyet is sajnálod rá, nemhogy egy fűszálat keresztbe tenni az elkészültéért. Ez is csak egy meló, aminek majd elmondhatod hogy az 1/543-ad része a tied belőle, annyit tettél hozzá.

Ha már nagyon játékot akarnék fejleszteni, írnék egy indiet, egyedül vagy max 1-2 haverral, amiről elmondhatom hogy az enyém. Valami Vampire Survivors szerűséget. Gfx 0, játékélmény 100%. Csakis olyat ami nem tucatklón. Lehetőleg mobilra, hogy a retyón / unalmas meló közben is lehessen nyomni, tehát hasznos is legyen. :) Hogy pénzt hogy látnék belőle? Azt nem tudom. Miért, egy nagy játékfejlesztőnél mivel látok többet a fizetésemnél? Érint hogy sikeres legyen? Dehogy. Csak lenyomni mint az aszfaltozást a mellékutcában...

Developer Pixie 2024.02.16. 09:17:13

@fkv.119: Hát azért... ne általánosítsunk szerintem :)
Van aki tök jó grafikát akar csinálni, vagy épp a COD a kedvenc játéka, és sok embert büszkeséggel tölt el az is, hogy 300 másik emberrel összehozott valami király játékot (most hogy mi a király, mindenki töntse el maga). És igen, abban igazad van, hogy valszeg az elején, mikor elkezded, nem feltétlen olyan helyen dolgozol ahol 100% megvalósítod az álmaid, de ez is egy karrier, és valahol el kell kezdeni, fel kell fejlődni, hogy később azt mondhasd "azt csinálok amit akarok yolo"
Hobbiból indie fejleszteni az egyik legmenőbb dolog szerintem, de ne tévesszük össze a karrierépítéssel... Főleg ezen a piacon, ahol annyi játék van, hogy hiába csinálsz fantasztikus cuccot, főleg mobilra, azt a 20 embert, aki esetleg megtalálja, talán boldoggá teszed... ettől függetlenül tényleg azt gondolom, hogy jó dolog, én is csináltam, és minden percét élveztem :) 0 Ft-ot kerestem vele :D
A nagyobb cégek legalább tudják, hogy lehet eladni valamit, és ha jó helyen vagy, te is meg tudod tanulni. Meg minden mást is, ami iszonyatosan nagy tudástőke lesz a továbbiakban, főleg ha saját cuccot akarsz majd nyomni. Meg amúgy általában azért rakják be a bónusz rendszereket, hogy mindenkinek érdeke legyen jó terméket gyártani, ami minél sikeresebb, annál több lóvét osztanak vissza. Megint csak hagyjuk, hogy ez a konkrét bevétel viszonylatában mennyire nagyvonalú :D De a betonozásnál biztos jobban jövedelmez, meg lesz ingyen kávé és csocsóasztal.
süti beállítások módosítása