Mindent játékokról és fejlesztésről

Developer Pixie

Beszámoló: lengyel-magyar game jam

2016. október 06. - Developer Pixie

Most hétvégén került sor a lengyel-magyar game jamre, aminek a témája az 1956 forradalom volt. 

14224931_1267867726556593_6166432076868025018_n.jpg

 

Általában egy game jam online szerveződik (legismertebb talán a Global Game Jam és a Ludum Dare). A szervezők kijelölnek egy hétvégét, legtöbbször péntek este-hétfő este között kell elkészíteni a projekteket. Minden jam egy bizonyos téma köré épül, amit a jam kezdetekor hirdetnek ki. A téma egy szó, idézet vagy mechanikai megkötés szokott lenni, ami köré a projekteket építeni kell. Minden érdeklődő összegyűlik egy irodába (általában a Nemesys Games-nél adunk ennek helyet), majd ha kiderült a téma, indul az ötletelés. 

Az ötletelés során bárki felvethet egy játékötletet, ami felkerül a kivetítőre. Ez egy brainstorming, tehát nincs hülye ötlet, everthing goes. Ez azért nagyon fontos, mert sokszor a leghülyébb ötletekből születnek a legjobb játékok, és az is lehet, hogy valaki más ihletet merít egy-egy felírt ötletből. Ha már fent van legalább 20 játékterv, akkor indulhat a szavazás. Mindenki szavaz arra a 3 ötletre, ami a legjobban tetszett neki, hogy ezzel megkönnyítsük a csapatalkotás folyamatát. Azok, akik ugyanarra az ötletre szavaztak, összeállhatnak, és kezdődhet is a fejlesztés. Persze ez így nagyon egyszerűen hangzik, de azért meg kell említenem azt, hogy általában sokkal több programozó vesz részt jameken, mint grafikus, így a csapatösszeállítás nem csak az ötletek alapján, hanem sokszor a megfelelő tagok megtalálásán is múlik. 

3b01dad440644228ac981387b6652cef.jpg

A mostani lengyel-magyar jam egy nagyon különleges jam volt, hiszen ritkán van olyan, hogy külföldi vendégeink is vannak. Az esemény szokásosan a Nemesys Games irodájában került megrendezésre 20 magyar és 20 lengyel fejlesztő részvételével. 

Azért is rendhagyó volt a jam, mert limitált létszámmal vehettünk csak részt rajta (hiszen akik elkészültek a játékkal, belépőt kaptak a poznani játékkonferenciára), és azért is, mert jó előre tudtuk a témát, amiről előadásokat is meghallgattunk a fejlesztés elkezdése előtt. 

Az előadások között volt történelmi áttekintés, személyes 56-os élmények és egy játékfejlesztésről szóló útmutató is. Mindhárom nagyon hasznos volt, de nekem a személyes élmények elmesélése tetszett a legjobban - teljesen másképp jön le egy forradalom, ha valaki szemüvegén keresztül láthatjuk. 

Viszont az idő sajnos nagyon rövid volt, mindössze 48 óránk volt, hogy összehozzunk valamit, ami egy játék összerakásához igen-igen kevés. Szerencsémre az egyik legütősebb csapatba sikerült kerülnöm, mindenki nagyon lelkiismeretesen dolgozott akár napi 14 órát is, hogy összehozhassuk a projektet. 

img_20161001_200210.jpg

 

Sokat elmélkedtünk azon, hogy milyen játékot kellene csinálni. Felmerült a teljesen egyszerű tower defense jellegű molotov-dobálós mechanika, amit VR-ban akartunk megvalósítani. Ez nagyon jól is hangzott - egy 72 órás jamre. Most azonban idő szűke miatt a VR kikerült a képből, viszont addigra már annyira beleszerttünk a kitalált témába, hogy végül azt csináltuk meg. Így azonban volt lehetőségünk kicsit felturbózni grafikailag, és még egy rövid történetet is tudtam írni hozzá. 

A korhű hangulatot a zenével és a sztorival próbáltuk megragadni. A játék során két fiatal beszélget: egy lány, aki munkásként aktívan tüntetett az oroszok ellen, és egy fiú, aki csak belecsöppent az egészbe. Az ő életükből hallunk apró részleteket a játék során. 

jam.png

Ha kíváncsiak vagytok, itt egy videó a játékról, később pedig az összes játékból fog felkerülni egy videó a Facebookra, úgyhogy figyeljétek ott is! :) 

Annak ellenére, hogy nagyon tempósan haladtunk a csapattal, iszonyú jó volt a hangulat. A lengyelek is barátságosak voltak, sokat tudtunk beszélgetni, és további pozitívum volt, hogy irdatlan mennyiségű ételt és italt hoztak magukkal - ami kedves gesztus volt, és minden nap jót sütögettünk belőle. 

Számomra külön élmény volt, hogy személyesen találkozhattam olyan fejlesztőkkel, akik dolgoztak az egyik kedvenc (kis)játékomon, a Vanishing of Ethan Carter-en, és a This war is mine-on. Nagy örömmel töltött el az is, hogy kirívóan sok nagyon jó játék született a többi jamhez képest, látszott hogy mindenki komolyan veszi a témát és a határidőt is. 

Nagyon pozitív élmény volt tehát ez a jam, bár a lányok létszámát azért keveselltem (magyar és lengyel oldalon is összesen két-két lány jött el, ami az összlétszám mindössze 10%-a). Remélem lesz még alkalom, amikor találkozhatunk a résztvevőkkel, és nagyon várom már a poznani játékkonferenciát is, ami az első hasonló élményem lesz. Természetesen arról is beszámolok majd! :) 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://developerpixie.blog.hu/api/trackback/id/tr1611773075

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.